25 Şubat 2019 Pazartesi

KİTAP TAHLİLİ - MEDENİYET AKLI - SAVAŞ BARKÇİN


MEDENİYET AKLI
‘’İnsan medeniyetin hem temeli, hemde ürünüdür.’’
Savaş Ş. Barkçin
  
   Savaş Şafak Barkçin imzasıyla 2017 yılında Mostar Yayınları’ndan çıkan kitap okuyucunun asıl olarak ‘’ Hüviyetim nedir ? nereden geliyorum ? içimdeki karmaşanın ve huzursuluğun nedeni nedir ?’’ sorularını okuyucuyla birlikte cevaplamayı sağlıyor.
   Kitabın genel dil kullanımı özelliklerine baktığımızda, her kesim tarafından okunabilmesi, anlaşılabilmesi, idrak edilebilmesi için gayet yalın, sade ve akıcı kullanılmıştır. Okuyucuyu kavramlar üzerinden bir serüvene çıkaran Barkçin okuyucunun kitapta kendini bulmasını, kendine sorular sorarak özüne dönmesini beklemektedir.
  Kitaba içerik olarak baktığımızda ise üç kavram üzerinde durulduğunu ve bu kavramlar vasıtasıyla insanın özüne dönüş macerasının başladığını belirtmek isterim. İnsan, mekan ve zaman. Yazarın buk kavramlar üzerinde kitabı şekillendirmesi gerekçesiyle ben de bu kavramlar üzerinden gitmeyi evla görüyorum.
   ‘’İnsan’’ı ele aldığımızda, yazar hüviyet kavramıyla konuya giriş yaparak ‘’Ben kimim ? biz kimiz ? hüviyetimiz nedir ?’’ sorularına cevap vermektedir. Aynı zamanda örnekler vererek şuan bulunduğumuz ‘’hüviyet karmaşası’’nda önümüzdeki sis perdesini aralamak için önemli olduğunu düşünüyorum. ‘’Mekan’’ ı ele alacak olursak yazar bu bölüm için sürekli olarak coğrafya bilincini haritalandırarak ve örneklendirerek anlatmıştır. Bu bölümü okurken emin olun çok şaşıracaksınız. Özellikle coğrafyalar konusunda mutlaka ‘’aaa bu böylemiymiş ? ‘’ diyeceğiniz anlar olacaktır. Şu ana kadar anlattığımız insan ve mekan arasında bir bağlantı kurmak gerekirse ; insan kendisine yabancılaşırsa mekana yabncılaşır. Yabancılaşan insan neyi nereye koyacağını bilemez. İnsan ve mekan bilinci demek, herşeyin yerini, sırasını tayin etmek demektir.
    ‘’Zaman’’ ı ele alacak olursak, yazar insanlığın değiştikçe zaman algısınında ona göre değiştiğini vurgulamaktadır. Özellikle zaman algısını tarih üzerinden değerlendiren Barkçin, tarihin bizim hayat yazımız yani CV miz olduğunu söylemektedir. Bu minvalde zaman medeniyetlerin değişmesiyle değişmiştir. Zamanın maddi bir karşılığı yoktur ve zaman bir değerdir.
   Son olarak birtakım çıkarımlarda bulunacak olursak, üç kavram üzerinden kişiliğine yabancılaşan mekana yabancılaşır. Mekana yabancılaşan tarihini unutur. İnsan medeniyettir, medeniyet ise kültür. Kültür mekanı etkiler, mekan ise zamanla bölünmez bir bütündür ve toplumlar üzerinde etki kurar. Toplumun özü ise insandır. Eğer bu kavramları ortak bir kelime ile bağlayacak olsaydık bunun ‘’inanç’’ olacağını düşünerek burada yazımı sonlandırmak istiyorum. İnanç varsa iman vardır, iman varsa imkan vardır. Ne diyordu Savaş Ş. Barkçin :
‘’Eğer hedef bir medeniyet ise her bilgi bir imkan demektir.’’

Seyit Murat Erdoğan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder